Akıllara gelen sorulardan biri de terazi kalibrasyonu ne zaman yapılır olabiliyor. Bu işlem yılda bir defa yapılmalıdır. Bu sayede terazinin kullanım ömrünün uzaması da sağlanabilir ve olası arızaların da önüne geçilebilir. Bazı terazi modellerinin 6 ayda bir bu işlemden geçmesi gerektiğini de belirtelim.
Terazi kullanacak olan herkesin mutlaka terazi kalibrasyonu nedir sorusunun yanıtı bilmesi gerekiyor. Çünkü hangi terzi modeli tercih edilmiş olursa olsun kalibrasyonun yapılması çok önemlidir. Aksi halde tartım işleminden doğru sonuç alınması mümkün olmaz. Teraziler kullanıldıkça yani zamanla tartım sonucunun doğruluğuna olan inanç da azalmaya başlar çünkü kalibrasyon işlemine gereksinim duyulur.
Kısaca belirtmek gerekirse terazi kalibrasyonu niceliksel bir karşılaştırma işlemidir de diyebiliriz. Genel olarak kalibrasyon işleminin sağladığı faydaları ise şu şekilde sıralamak mümkün olabilir:
- Maliyet tasarrufu sağlar
- Ölçüm sonucuna güvenilmesi mümkün olur
- Terazi modeli standartlara uygun hale getirilir
- Eskiyen cihazların tespit edilmesi mümkün hale gelir
- Proses ve kar iyileştirmesi sağlar
Tartım sonucunda sapmalar meydana gelmesi kaçınılmaz olabiliyor. Yapılan terazi kalibrasyonu ile sapmaların ortadan kaldırılması mümkün olmaz ancak en azından arızanın bu işlem esnasında fark edilmesi sağlanabilir ve böylelikle onarım aşamasına geçilebilir. Aynı zamanda bu işlemin yasalar kapsamında da belirli periyotlar ile yapılması gerekiyor. Rutin periyotlar ile kalibrasyon işleminin yapılmaması durumunda terazinin kullanımı da önlenir.
Elbette terazi kalibrasyonu nasıl yapılır sorusu da akıllara gelebiliyor. Terazinin ne oranda doğru tartım yaptığını anlamak için bir referans ağırlığı yerleştirilir. Ölçülen değer ile referans ağırlığı kontrol edilir ve her ikisinin aynı olması sağlanır. Kalibrasyonun sanıldığı gibi çok karmaşık ve uzun zaman isteyen bir işlem olmadığını belirtmek gerekir.
Hassas Terazi Kalibrasyonu Nasıl Yapılmalı ?
Bu arada hassas terazi kalibrasyonu nasıl yapılır konusunda belirtilmesi gereken önemli bir husus daha var. O da işlemin yetkili servisler tarafından yapılabileceğidir. Terazinin rutin muayenelerinde kalibrasyonun titizlikle kontrol edildiğini unutmamak gerekiyor. Kullandığınız terazinin muayene işleminde sıkıntı yaşanmaması için kalibrasyonunun da doğru şekilde yapılmış olmasını sağlamalısınız.
Akıllara gelen sorulardan biri de terazi kalibrasyonu ne zaman yapılır olabiliyor. Bu işlem yılda bir defa yapılmalıdır. Bu sayede terazinin kullanım ömrünün uzaması da sağlanabilir ve olası arızaların da önüne geçilebilir. Bazı terazi modellerinin 6 ayda bir bu işlemden geçmesi gerektiğini de belirtelim. Özellikle çok yoğun bir şekilde kullanılan teraziler için kalibrasyon periyot sıklığı değişebilir.
Hassas teraziler için durum daha fazla önem taşıyor. Çünkü kalibrasyonlu hassas terazi ölçüm sonucuna tam olarak güvenilmesini sağlar. Hassas terazilerde tartım sonucu çok önemlidir çünkü kozmetik ya da ilaç sektörü gibi alanlarda da bu terazi çeşitleri kullanılıyor. Dolayısıyla bu işlemin kesinlikle aksatılmaması gerekiyor.
Kimi zaman tartı kalibrasyonu nasıl yapılır sorusunun sorulma nedeni kullanıcıların bu işlemi kendilerinin yapmak istemesidir. Ancak terazi modelleri her ne kadar dayanıklı bir yapıya sahip olsa da gelişigüzel müdahaleler ciddi arızalara yol açabilir. Bu nedenle söz konusu işlemin yetkili bir teknik servis tarafından profesyonel yöntemler ile yapılmasını sağlamalısınız.
Özellikle hassas terazi kalibrasyonu işleminin mutlaka yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Günümüzde bu işlemin çok daha hızlı bir şekilde tamamlandığını belirtebiliriz. Bunun nedeni yöntemin değişmesi değil yeni terazi çeşitlerinin söz konusu işlemin daha kolay yapılmasını sağlayacak bir donanıma sahip olmasıdır. En yeni teknolojiler ile geliştirilen ürünlerin kalibrasyonu da haliyle daha kısa zamanda tamamlanabiliyor.
Yeni nesil terazi çeşitlerinde hassas terazi kalibrasyonu işlemi doğru tartım sonuçlarını elde etme noktasında elbette önemlidir. Ancak kalibrasyon dışında çeşitli testlerin de yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Rutin olarak yapılan bu testler tartım prosesi ile potansiyel terazi uyumsuzluğunun erken dönemde tespit edilmesine olanak tanıyabiliyor. Sıklıkla gerçekleştirilmesi ise tolerans dışındaki durumların tespit edilmesine olanak tanıyor.
Zira yeni bir terazi modeli satın aldığınızda kullanım kılavuzu içerisinde tartı kalibrasyonu işlemine dair bazı bilgiler de bulabilirsiniz. Ne sıklıkla bakım yapılması gerektiği gibi terazinin teknik özelliklerine uygun olan periyotlar pek çok marka tarafından geliştirilen terazi çeşitlerinin kullanım kılavuzlarında yer alıyor.